Cursusaanbod

Arno Prinsen geeft diverse cursussen op het gebied van niet aangeboren hersenletsel. Een aantal cursussen heeft hij in eigen beheer:

Cursus 1: Voorbijganger, zoeker, klant.

Dit is een cursus over ziekte-inzicht: bij cliënten met hersenletsel is er vaak sprake van een gebrek aan ziekte-inzicht. Hulpverleners vinden dit vaak één van de lastigste problemen om mee om te gaan. Hulpverleners zelf hebben vaak vrij snel door wat de problematiek is van een cliënt en zien allerlei oplossingen voor die problemen. Echter: de cliënt heeft een andere beleving, ziet het belang van de oplossingen niet en wijst deze af. Hoe ga je om met cliënten die niet beseffen dat er een probleem is (voorbijgangers)? Hoe ga je om met cliënten die wel ziektebesef hebben maar geen ziekte-inzicht (zoekers)? En wat doe je bij cliënten die ziektebesef hebben en ook al enig ziekte-inzicht (klant)? In de cursus leer je de voorbijganger, de zoeker en de klant te herkennen door middel van de SADL-3. Vervolgens leer je wat passende interventies zijn bij de voorbijganger, de zoeker en de klant.  

Deze cursus varieert in lengte al naar gelang de wensen van de opdrachtgever (minimaal 1 dag, maximaal 3 dagen). De literatuur bij de cursus is het boek "Ga toch weg!" Deze cursus is bestemd voor medewerkers in de zorg die direct te maken hebben met mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Cursus 2: Argwaan

Een deel van mensen met niet aangeboren hersenletsel ontwikkelt argwaan, samenhangend met cognitieve stoornissen en persoonlijkheidsfactoren. Erg vervelend voor de familie (jij steelt mijn geld, zegt de moeder tegen de zoon) of de hulpverleners (deze dokter is helemaal niet te vertrouwen, die geeft alleen maar slechte medicatie). In deze cursus wordt uitgelegd hoe argwaan kan ontstaan en hoe je er mee om kunt gaan.

Deze cursus duurt een halve of hele dag en is eveneens bestemd voor medewerkers in de zorg die direct te maken hebben met mensen met niet aangeboren hersenletsel. 

Samenwerking AXON

Naast bovenstaande cursussen geeft Arno een algemene introductiecursus en diverse verdiepingscursussen. De onderwerpen variëren van hoe om te gaan met geheugenproblemen, impulscontrole of emotionele stoornissen. Voor deze cursussen werkt Arno samen met AXON leertrajecten (www.axonleertrajecten.nl).

Hooi op je vork en Voorbijganger, zoeker en klant

Mocht jou organisatie ook de methode "Hooi op je vork" hebben ingevoerd of gaan invoeren, deze methode en de methode Voorbijganger, zoeker en klant sluiten mooi op elkaar aan. Wil je weten hoe, klik dan dit bestand aan.

 

 

 

Wil je contact met Arno?


info@arnoprinsen.nl

0683262271


Of ga direct naar het contact formulier:


Stel uw vraag